marți, 12 martie 2013

Numere de inmatriculare "deocheate" pe drumurile din Moldova


Pe drumurile din Rep. Moldova circula destule masini cu numere de inmatriculare nu tocmai ortodoxe. Daca in Arabia Saudita, legea le interzice, atunci in Moldova ele sunt acceptate atat de autoritati, cat si de soferi.

Deoarece sunt prea putine plangeri, autoritatile spun ca nu vor interzice astfel de  numere. Anenii Noi surprinde oaspetii sai nu doar prin gropile de pe drumuri, ci si prin placutele de inmatriculare deocheate.

Pe drumurile de aici circula aproape o mie de masini cu seria AN AL, care de multe ori trezeste zambetele oamenilor. Automobile cu seria buclucasa pot fi intalnite in Anenii Noi la tot pasul.

Daca unii, se revolta altii insa nu vad nimic iesit din comun, mai ales ca nici nu stiu ce inseamna. Cat despre soferi, nici gand sa-si schimbe  placutele de imatriculare.

Placutele cu pricina nu se mai elibereaza,  dar nu din motive de ordin etic, ci pentru ca toate cele o mie de numere din aceasta serie au fost deja repartizate. .

Si aceasta serie a fost epuizata in totalitate. Placutele eliberate la Drochia sunt mai diabolice - DR AC, ce au fost eliberate la inceputul anului 1994.

Baltiul se poate lauda cu tocmai doua placute de imatriculare ciudate - BL EA, BL IN. A fost eliberata doar cate o astfel de placuta, la comanda soferilor.

Daca AN AL le-am vazut deja pe drumuri,  atunci varianta chisinauiana a lor - C UR nu o vom mai vedea. Asta pentru ca Biroul de evidenta a transportului a hotarat din motive etice sa nu o elibereze.

Cat priveste celelalte placute deocheate, autoritatile spun ca nu le vor scoate din circulatie. Daca pentru unii nu conteaza ce scrie pe  placutele de inmatriculare, pentru altii este o chestie de onoare.

Asa ca unii proprietari de masini isi comanda placute cu initialele numelui lor. Placerea costa cu peste o mie de lei mai scump decat un numar obisnuit. Combinatia dorita de cifre si litere costa intre 1 mie si 1500 de lei.

Legislatia moldoveneasca nu permite deocamdata afisarea numelor integrale sau a  unor cuvinte pe placute in loc de seria si numarul de inmatriculare al automobilului.

Niciun comentariu: