miercuri, 22 aprilie 2015

Un producător chinez a copiat fără nicio ezitare Range Rover Evoque. Britanicii nu se pot proteja


După ce producătorul chinez Jiangling a copiat fără nicio ezitare Range Rover Evoque şi a prezentat SUV-ul propriu Landwind X7, oficialii britanici spun că nu au nicio soluţie de atac: "În China nu există legi, nimic nu ne protejează".

Faptul că unele mărci chineze copiază fără niciun fel de probleme modele europene sau americane şi le scot pe piaţă sub siglă proprie nu mai miră pe nimeni de ceva vreme. Iar momentul în care constructorul chinez Jiangling a dezvăluit noua creaţie proprie, SUV-ul denumit Landwind X7, puţini au fost cei şocaţi cu adevărat de faptul că modelul asiatic are un design aproape identic cu cel al lui Range Rover Evoque şi un nume inspirat evident din nomenclatura BMW, scrie automarket.ro.
 Şi totuşi, deşi de obicei marii producători se grăbesc să-i acţioneze în judecată pe cei care-şi permit astfel de copii izbitoare, cei de la Land Rover au anunţat că nu se vor deranja şi că vor lăsa noul Landwind X7 să-şi construiască o carieră de piaţă proprie. 
Motivul este unul intrigant, dar foarte real având în vedere tradiţia maşinilor din China: legislaţia locală este foarte permisivă, iar marii constructori se bat cu morile de vânt. O spune şi Ralf Speth, director executiv al companiei Land Rover Jaguar (LRJ):"Regret că fenomenul copy/paste revine brusc în actualitate. Însă nu există legi care să aibă grijă de aceste lucruri, nu avem nimic care să ne protejeze, iar asta înseamnă că va trebui să lăsăm lucrurile să curgă aşa cum sunt", declară oficialul companiei britanice.

Conform celor de la Automotive News, cei de la Jiangling au anunţat preţurile pentru noul lor SUV compact, acestea pornind de la 150.000 de yuani (aproximativ 22.600 de euro), de aproximativ trei ori mai puţin decât Evoque, care a început să fie produs local, la o fabrică din Shanghai, în luna martie 2015.

Niciun comentariu: